Sanimind relatietherapie, gezinstherapie, systeemtherapie en coaching

Relatietherapie Algemeen

Een van de therapie methodes van relatietherapie die toegepast wordt binnen Sanimind is de EFT (Emotionally Focused Therapy). Wat deze vorm van therapie inhoudt leest u hieronder. EFT is één van de specialisaties van Alice de Groodt. Als academisch opgeleid systeemtherapeut (gezins- en relatietherapeut) en geregistreerd bij de NVRG (Nederlandse vereniging van relatie en gezinstherapeuten) is zij ook in andere methodes opgeleid. Zodoende zal ze u  zo goed als mogelijk begeleiden op de meest geschikte / wenselijke manier.


Wat is EFT Relatietherapie

Bron: EFT Nederland


Relaties verbeteren
‘Onze relatie stond op springen, we deelden nog maar zo weinig.
Het leek wel of het enige wat ons nog verbond onze ruzies waren.
We wisten dat we niet uit elkaar wilden. We wilden het anders…..’


EFT staat voor Emotionally Focused Therapy, een op emoties gerichte manier van werken met (echt)paren. Paren die merken dat het in hun relatie niet meer loopt zoals ze het graag zouden willen. Koppels die zich telkens terugvinden in een negatieve en destructieve manier van omgaan met elkaar. Vaak gebeurt het dan dat partners elkaar kwetsen, gekwetst worden, of elkaar in ruzies de meest vreselijke dingen naar het hoofd slingeren.
Of partners die juist afstand hebben genomen van elkaar, die elkaar niets meer te zeggen lijken te hebben.


Wat kan EFT dan betekenen?
Emotionally Focused Therapy helpt om een overheersende negatieve spiraal tussen paren te ondervangen en veranderen door zich te richten op de sterke emoties van hechting en liefde die een belangrijke rol spelen in dergelijke spiralen. Want wat anders dan deze sterk verbindende emoties maken dat ruzies over een rondslingerende sok, een bepaalde manier van parkeren of het klassieke tandpastadopje zoveel impact hebben?
Naast emoties spelen niet alleen zichtbaar geuite boodschappen een rol in een dergelijk negatief patroon, ook de manier waarop partners over zichzelf en over de ander denken en overtuigd zijn van de bedoelingen van hun partner. Bij EFT zoeken stellen samen met de therapeut uit welke onderdelen belangrijk zijn in hun eigen negatieve cirkel en wat hen tegenhoudt in het maken en behouden van contact, van een veilige verbinding met hun partner. Een dergelijke vertrouwde en liefdevolle relatie krijgen, onderhouden en daarmee behouden kost aandacht en moeite – maar is zeker niet onmogelijk.
EFT helpt mensen banden weer aan te trekken en te werken aan een hechte relatie. Een hechte relatie betekent: een gevoel van vertrouwen, de zekerheid dat er iemand voor je is en dat jij belangrijk bent voor de ander. Een hechte relatie biedt een stevige basis om de wereld tegemoet te kunnen treden en is een rustige en veilige haven om naar terug te keren en nieuwe energie op te doen. In een hechte relatie kunnen partners problemen oplossen en meningsverschillen of ruzies beslechten.


EFT – Voor wie?
Hier kunnen we eigenlijk kort over zijn: EFT is namelijk voor vrijwel iedereen: koppels die kort of lang bij elkaar zijn, koppels die kampen met langer durende of kortdurende problematiek, ongeacht religie, cultuur, opleidingsniveau of leeftijd.
Voor iedereen die relatieproblemen heeft of die de relatie wil verbeteren zal EFT baat kunnen hebben. Dit geldt zeker voor ‘algemene relatieproblemen’. Partners die bereid zijn te investeren in de relatie hebben een goede kans op een relatieverbetering. Dit geldt ook voor mensen die zichzelf geen ’therapie-type’ vinden of die denken dat therapie en behandeling alleen iets is voor anderen. Hoewel EFT zich richt op emoties is het absoluut geen voorwaarde dat partners al gemakkelijk kunnen praten over emoties – of over problemen. Iedere EFT-therapeut weet hoe lastig en moeilijk het kan zijn om over persoonlijke problemen te praten – u hoeft dit dus niet al te kunnen!
Uit één van de vele onderzoeken over EFT, bleek juist dat EFT zeer goed werkt bij het type ‘stille wateren – diepe gronden’. Laat dit argument dus geen beletsel zijn.


Aanmelden:

het aanmeldformulier vindt u hier.